Şans Tanımamız Gereken Şair listemizin son yazısında Erdem Bayazıt yer almıştı. Bu yazımızda ise sizlere Edip Cansever’i tanıtacağız. Kendisi pek değerli şairlerimizden olmakla beraber, daha önce onun şiirlerini okumadıysanız, umuyoruz ki bu satırlara göz attıktan sonra sizlerde Edip Cansever’e dair bir merak uyandırabiliriz.
Edip Cansever’in şiirlerinde nesneler yoluyla yaşamı anlatmaya çalışmış olması, öykülemeye ve diyaloglara sık sık başvurması bana göre onun şiirlerinin tam da hayatın içinden olduğunun bir göstergesidir.

Hayatı
Ömer Edip Cansever (İstanbul, 8 Ağustos 1928- İstanbul, 28 Mayıs 1986). Daha çok Edip Cansever olarak bilinmektedir. İstanbul 56. İlkokul’ da ve Kumkapı Ortaokulu’nda okuduktan sonra lise öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı. Yüksek Ticaret Okulu’nda eğitime başladıktan sonra burayı yarım bırakarak Kapalıçarşı’da babasının dükkanında çalıştı. On dokuz yaşında Mefharet Hanım ile evlendi ve iki çocuk babası oldu.
1950 yılında İstanbul’da askerlik görevini yerine getirdi ve askerden döndükten sonra da Kapalıçarşı’da çalışmaya devam etti. Ancak babasının dükkanı yangında harap olunca ortağıyla başka bir dükkanda çalışma hayatını sürdürdü. Çocukken ‘Arkadaş’ dergisinde şiir yayımlamış olan Cansever, daha sonraları 1951 yılında arkadaşları ile beraber ‘Nokta’ adlı dergiyi çıkardı. 1947 yılında çıkarmış olduğu ‘İkindi Üstü’ adlı kitabını çok genç yaşta yazdığından, bu kitabı için pişmanlık dolu ifadeler kullandı.
1975 yılında ticaret hayatını sonlandırarak, kışları İstanbul’da yazları Bodrum’da yaşamaya başlayan şair, maalesef 1986 yılında Bodrum’dayken beyin kanaması sonucu aramızdan ayrıldı.
Adsız Bir Çiçek
Rengini dünyaya ilk defa sunan
Adsız bir çiçek gibi parlıyorsa gözlerim
Sevgilim
Bana ‘sen bir şairsin’ dediğin zaman.
Yalnız sana yazıyorum bu şiiri
İstersen bir şiir gibi okuma
Çünkü her yıl yeniden yazacağım onu
Soğuklar başlayınca havalanıp
Millerce yol katettikten sonra
Güneyi tadan bir kuşun sevinciyle.
Ve yazmış olacağım bir de
Her dönemde her çağda
Sevdanın kendine özgü diliyle.
Şiir Hayatı
Edip Cansever şiir yazmaya ortaokul yıllarında başladı. İlk şiiri 1944 yılında yayımlandı. Gençlik yıllarında Garip Akımı etkisiyle şiir yazarken daha sonraları yerini İkinci Yeni Akımı aldı. Yaşadığı çevrenin insanlarını ve toplumu nesneler yardımıyla anlatmaya çalıştı. ‘Nokta’ isimli dergi başta olmak üzere pek çok derginin kuruluşunda yer aldı. İkinci Yeni Akımı şairi olmasına rağmen kendine özgü bir şiir diline sahipti.
Şiirlerinde kapalı anlatıma yer verdi. Ticaretle uğraştığı dönemde dokuz adet kitap yazdı. Edebiyat tarihine ‘Oteller Şairi’ olarak kazındı. İlk şiir kitabı olan ‘İkindi Üstü’, birçok şair tarafından eleştiriye maruz bırakılmış olmasına karşın, Cansever daha sonraları kendini kanıtladı. Mısralarında yapıya önem vermediği şiirleri de oldu. İkinci Yeni Akımına ters düşen öyküleme tekniği şiirlerinde yer aldı ve hayatı boyunca şiir yazmayı hiç bırakmadı.

İnfilak
Ben gidince hüzünler bırakırım
Bu senin yaşadığındır
Bir ev sıkılır kadınlardaki
Bir adam sıkılır kadınlardaki
Seni sevmek bu kadar mı
O benim yaşadığımdır.
Bazan da bir yerde kuşlar vardır
Ne uçmak, ne görünmek için
Bir karanfil pencereyi deler
Bir kapı kendiliğinden kapanır
İstesek sevişirdik, ama olmadı
Biz değil yaşayan acılardır.
Gitsem de her yerde biraz vardır
Hatırda zamansız bir plak
Bir otel kapısı, biraz istasyon
Vardır o seninle birlikte olmak
Buluşur çok uzaktan ellerimiz
Ve nasıl göz gözeyiz ansızın bir infilak.
Eserleri
Şiir
İkindi Üstü (1947)
Dirlik Düzenlik (1954)
Yerçekimli Karanfil (1957)
Umutsuzlar Parkı (1958)
Petrol (1959)
Nerde Antigone (1961)
Tragedyalar (1964)
Çağrılmayan Yakup (1966)
Kirli Ağustos (1970)
Sonrası Kalır (1974)
Ben Ruhi Bey Nasılım (1977)
Sevda İle Sevgi (1977)
Şairin Seyir Defteri (1980)
Yeniden (1981)
Bezik Oynayan Kadınlar (1982)
İlkyaz Şikayetçileri (1984)
Oteller Kenti (1985)
Düzyazı
Gül Dönüyor Avucumda (1987)
Şiiri Şiirle Ölçmek: Şiir Üzerine Yazılar, Söyleşiler, Soruşturmalar (2009)
Ödülleri
Yeditepe Şiir Armağanı (1958)
Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü (1977)
Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (1981)
Bu yazımızda sizlere Edip Cansever ’i genel hatlarıyla anlatmaya çalıştık. Kendisine edebiyat tarihimize katkılarından dolayı çok teşekkür ediyor ve okuyucularımıza da şairimizin bütün şiirlerini mutlaka okumalarını tavsiye ediyoruz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
Şiirle kalın!
Yazarımızın diğer yazılarına ulaşmak için tıklayınız.
Bizi Twitter’dan takip etmek için tıklayınız.
Comments