Şans Tanımamız Gereken Şair listemizin son yazısında Turgut Uyar yer almıştı. Bu yazımızda ise sizlere Erdem Bayazıt’ı tanıtacağız. Kendisi pek değerli şairlerimizden olmakla beraber, daha önce onun şiirlerini okumadıysanız, umuyoruz ki bu satırlara göz attıktan sonra sizlerde Erdem Bayazıt’a dair bir merak uyandırabiliriz.
Erdem Bayazıt’ın şiirlerini okurken kendimizi modern hayatın tüm karmaşasından sıyrılmış ve derin bir içsel yolculuğa çıkmış halde bulmamız kaçınılmazdır.
Hayatı
Adil Erdem Bayazıt (Kahramanmaraş, 1939- İstanbul, 5 Temmuz 2008). Daha çok Erdem Bayazıt olarak bilinmektedir. İlkokul ve lise eğitimini Kahramanmaraş’ta tamamlamıştır. Öğrenim hayatına İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladıysa da geçim zorluklarından dolayı Ankara Üniversitesi’nde eğitim hayatına devam etti. Ancak üniversiteyi yarıda bırakarak askere giden şair, askerlik sonrası eğitimine Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde devam etme kararı almıştır.
1971 yılında buradan mezun olarak Kahramanmaraş’ta edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. Sonraları Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’nde müdür olarak çalıştı. Daha pek çok memuriyet görevinde çalışmış olan Bayazıt, en son vazifesi olan Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek Akabe Yayınları ve Mavera dergisinin yöneticiliğini yaptı. 1984 yılında Akabe’deki görevini devrederek memuriyet hayatına tekrar geri döndü.
Devlet Planlama Teşkilatı’nda personelken buradan ayrıldı ve Kahramanmaraş milletvekilliğine adaylığını koyarak 1987 yılında milletvekili oldu. Dört çocuk babası olan şair, bir sonraki dönem tekrar adaylığını koymayıp İstanbul’a taşındı. Ve maalesef aramızdan 2008 yılında ayrıldı.

Yok Gibi Yaşamak
Boğuk bir bakışın oluyor senin
Bir girdap derinliğinde kayboluyor gibiyim
Yok gibi yaşamak bu kalkıp kurtulmak gibi kalabalıktan
Durma bana türkü söyle anadolu olsun
Susuz dudak gibi çatlak olsun
Karanfil gibi olsun kara çiçek gibi solgun yüzün
Durmadan akıyor kalbim ayaklarına bana karanlık bakma
Ağıyorum bir karanlık karayel saçlarına
Çekme ülkemden nar yangını gözlerini
Beni bu kentten kurtar beni yalnız ko git beni
Arıyorum arıyorum o ilk çağ ırmaklarında sedef ellerini
Susmam seni ürkütmesin içimde çağlar var bilmelisin
Katı bir yalnızlık bu bilmelisin
Kaçmam kendimi bulmam ben senden yoksunum iyi bilmelisin.
Şu yalnızlık çıkmazında önümde niye sen varsın
Niye her şey bir anda kayıyor sen kayıyorsun
Kalbim niçin bu kadar yabancı sen niye yoksun
Birsam yüklü geceleri içimden atamıyorum
Niye bunları bir anda unutamıyorum
Hadi tut elimden gök gibi ölü kadar yalnızım.
Maraş, 1959
Şiir Hayatı Ve Yedi Güzel Adam
Erdem Bayazıt şiir yazmaya öğrencilik yıllarında başladı. Lise arkadaşları Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören ve Alaeddin Özdenören ile birlikte ‘Hamle’ dergisini Nuri Pakdil’den sonra da çıkartmaya devam etti. Kendisi şiir hayatında Nuri Pakdil, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç gibi şairlerden etkilendi. Şiirlerinde İslami motifler yer aldı ve yaşadığı dönemin olaylarının izleri görüldü. Çeşitli dergilerin kuruculuğunu üstlendi.
İlk şiir kitabı ‘Sebeb Ey’ 1972 yılında yayımlandı. Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay edebiyat tarihimizde yedi güzel adam olarak bilinir ve bu yedi yazar Kahramanmaraş’taki lise yıllarında tanışmışlardı. Dostlukları uzun yıllar sürmüş olup birlikte birçok edebiyat dergisi çıkardılar.

Veda
Bu şehirden gidiyorum
Gözleri kör olmuş kırlangıçlar gibi
Gururu yıkılmış soy atlar gibi
Bu şehirden gidiyorum
İnsanlar taş gibi bana yabancı
Ağaçlar bensiz hüküm giyecek bulvarlarda
Bir tambur bir yalnızlığı anlatıyorsa
O ışıksız pencereden
Ben onu duymuyor gibiyim
Bir ağaç ölüyorsa kapınızın önünde
Ben onu bile duymuyor gibiyim.
Bu şehirden gidiyorum
Gömerek geceyi içime
Sabahın hüznünü beklemeden
Gidiyorum bu şehirden.
İstanbul, 1963
Eserleri
Şiir
Sebeb Ey (1972)
Risaleler (1987)
Şiirler (1992)
Gelecek Zaman Risalesi (1998)
Gezi Yazısı
İpek Yolundan Afganistan’a (1981)
Ödülleri
Türkiye Yazarlar Birliği Şiir Ödülü (1988)
Türkiye Yazarlar Birliği Gazetecilik Ödülü (1983)
Bu yazımızda sizlere Erdem Bayazıt’ı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştık. Kendisine edebiyat tarihimize katkılarından dolayı çok teşekkür ediyor ve okuyucularımıza da şairimizin bütün şiirlerini mutlaka okumalarını tavsiye ediyoruz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
Şiirle kalın!
Yazarımızın diğer yazılarına ulaşmak için tıklayınız.
Bizi Twitter’dan takip etmek için tıklayınız.
Comments