1. Maraton Savaşı, MÖ 490
Maraton Savaşı, Kral Darius I komutasındaki geniş Pers İmparatorluğu’nun Yunanistan’a boyun eğdirmeye yönelik ilk girişiminin sonucuydu. Büyük Pers Kralı, Yunan şehir devletlerine “toprak ve su” isteyen büyükelçiler göndermişti. Başka bir deyişle, Yunanlılardan toprakları üzerindeki haklarından ve özgür iradelerinden vazgeçmelerini istiyordu. Son zamanlarda İmparatorluğun gücünü kanıtlamış olan birçok küçük Yunan şehir devleti, gerektiği gibi mecbur kalmıştı. Ancak Atina şehir devleti Pers büyükelçilerini yargılamış ve sonra da idam etmişlerdi. Spartalılar ise elçileri onları bir kuyuya atmıştı. Gelişen bu olaylardan sınra Pers kuvvetleri, Marathon kasabası yakınlarındaki koya çıktı. Atinalılar, Plataea’dan gelen küçük bir kuvvetin yardımıyla Maraton’a yürüdü ve ovadan iki çıkışı kapattı.
Pers kuvvetlerinin geri kalanının Atina’ya yelken açabileceğini ve şehirlerinin hala tehdit altında olduğunu fark eden Atinalı ordusu, Perslerin bir çıkarma yapmasını engellemek için tam zamanında vararak, olabildiğince çabuk Atina’ya geri döndü. Bu başarısızlıktan sonra Pers filosu Asya’ya döndü. Ertesi gün, Spartalı ordusu sadece üç günde 220 km yol kat ederek Maraton’a ulaştı.
“Maratonda Yunanlıların ön saflarında savaşan Atinalılar, yaldızlı Medlerin ordusunu alaşağı etti.”
Simonides of Ceos tarafından bestelenen yukarıdaki epigram, Maraton’da düşmüş Yunanlıların gömüldüğü yerin üstüne yerleştirildi. Maraton’daki yenilginin Pers İmparatorluğu’nun geniş kaynakları üzerinde fazla bir etkisi olmadı. Ancak Yunanlılar için büyük önemi olan muazzam bir zaferdi. İnsanlara Perslerin yenilmez olmadığını ve boyun eğdirmekten çok direnişin mümkün olduğunu kanıtladı! Maraton’daki zafer, yakında Atina’nın Altın Çağı olacak olanın temellerini koruyan genç Atina Demokrasisi için de hayati önem taşıyordu.
Batı Medeniyetine Yön Vermiş Antik Yunan Savaşları Serimiz Devam Edecek..
Comments